Seboreik Dermatitin Özellikleri
Seboroik dermatit; oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilen ve fazla yaygın bir şekilde rastlanan bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık ile kulak ve göğüs ortasında, saçlı deri ve göz kapaklarında kırmızı renkli ve kaşıntılı bir döküntü oluşur. Aynı zamanda kasıklar, göğüs altı ve göbek çukurunda da görülebilir.
Kepeklenme, saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır, özellikle saçlı deri ve yüzde görülür, kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik dermatit gelişebilir. Seboreik dermatitte ise kızarıklık ve pullanma vardır.
Kimlerde Görülür?
Yetişkinlerde seboreik dermatit prevalansı (görülme sıklığı ) yaklaşık % 1-5’dir. Yaşamın ilk üç ayında ve ergenlikte ve 40-60 yaş olmak üzere üç yaş grubunda görülme sıklığı artar. Genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkar ve uzun yıllar artma ve azalma dönemleriyle sürer. 20-40 yaşlarında ve erkeklerde daha sık olarak ortaya çıkar.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Seboreik dermatit hastalığı bazı durumlarda hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ayrıca düzenli bir tedavi metodu ile kontrol altına almak mümkündür. Hastalık yoğun stres, sinir sistemi merkezine bağlı gelişen hastalıklarda daha fazla görülebilir. Bu hastalığın bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Hastalığı önlemenin ya da tamamen hastalıktan kurtulmanın imkânsız olduğu düşünülmektedir. Hastalık belli aralıklar ile tekrarlar ve devamlı tedavinin sürdürülmesi ile hastalığa karşı başarı sağlanabilir.
Doğru ve dengeli beslenme, düzenli uyku, spor aktiviteleri
hastalığa karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Fazla yağ çözücü özelliği olan
maddeler sodium laurly sulfate ve sodium lauret ether sulfate barındıran
temizleyiciler cilt yapısının nem ve yağ seviyesini bozar ve ciltte aşırı
yağlanmaya kapı açabilir. Bu tür yağlanma problemleri karşısında seboreik
dermatit oluşum gösterebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder