3 Aralık 2013 Salı

Seboreik Dermatit Belirtileri

Seboreik Dermatit Nasıl Anlaşılır?


Yaygın seboreik dermatit belirti ve bulguları şunlardır:

- Deri iltihabı (kızarıklık)

- Kafa derisi üzerinde yamalı pullanma veya kalın kabuklanma

- Kafa derisi veya saç, kaş, sakal veya bıyıkta sarı ya da beyaz kepek

- Göğüs, koltukaltı, uylukların karın ile buluştuğu alan (kasık) ya da testis torbası da dâhil vücudun diğer alanlarında, pul pul dökülen beyaz veya sarı kepeklerle kaplı kırmızı, yağlı cilt.

- Kaşıntı ya da ağrı


 

Belirtiler diğer egzama türlerindeki belirtilerle fazla benzerlik gösterir, farklı olarak kepeklenme biraz daha ön plandadır, bir diğer özellikse diğer egzamalar biraz daha çabuk gelişip ilerlerken seboreik dermatit biraz daha yavaş ve kronik seyirlidir.

Belirtiler Bulunduğu Yere Göre Farklılıklar Gösterir;


- Saçlı deride aşırı kepek olur, ki bu kepek sanki derinin pul pul kalkması gibidir.

- Gerek saç gerekse diğer bölgelerde deri nemlidir.

- Kızarıklık her vakıada rastlanır.

- Yağlı bölgeleri tuttuğu için gün içinde aşırı yağlanma görülür.

- Kaşıntı belirgindir.

- Gerek tahriş ve gerekse hastalığın kendinden kaynaklanan bir şekilde küçük akneler oluşabilir.

- Nemlilik fazla belirgin olduğunda sarı akıntı benzeri birikinti olur.

- Bu bulgular hastalığın şiddetine göre artar ya da geriler.

Genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkmakla beraber bu durum her yaşta görülebilir, uzun yıllar artma ve azalma dönemleriyle sürer. Özellikle üç farklı yaş grubunda, bebeklikte orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür. Bebeklerde, 8-12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir. Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa geçen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir. Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez kullanılan yerlerde gelişir; fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilebilir. Diğer yaş gruplarında seboreik dermatit görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur. Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir. Saçlı deri ve kıllı alanları fazla seven hastalık, yüzde, göğüs ortası ve sırtta fazla sık yerleşir. Görüntüsü bölgeye göre değişebilmekle birlikte tipik görüntü kırmızı turuncu kızarık zeminde yağlımsı, irice kepeklenmeler şeklindedir. Seboreik dermatit daha çok yağlı ciltli ve yağlı saçlı insanlarda görülür. Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de görülebilir. Hastalığın oluşumunda maya benzeri bir organizmanın varlığı düşünülmektedir.

Genellikle Parkinson hastalığı ile bir arada görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca hastanede yatmak zorunda kalan hastalarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de sıklıkla görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder