14 Ağustos 2016 Pazar

Seboreik Dermatit Çay Ağacı Yağı

Çay Ağacı Yağı


Uçucu ve esansiyel bir yağ olan çay ağacı yağı seboreik dermatit tedavisinde oldukça etkilidir. Aslında çay ağacı yağı birçok mantar, bakteri, maya, virüs gibi cilt üstünde tutunan bakterilere karşı oldukça etkilidir. Bu yüzden insanlar taraından uzun yıllardır kullanılır. Ülkemizde de seboreik dermatite karşı satılan bir çok ürünün içeriğine eklenen bir yağ çay ağacı yağı. çay ağacı yağının özellikleri için cayagaciyagi.org sitesinden bir alıntı yapıyorum.

Çay ağacı Melaleuca olarak bilinen hint defnesi ismiyle anılan Avustralya kökenli bir ağaçtır. Daha çok yapraklarından demlenen çayla ünlenmiş bir ağaçtır. Ancak bu ağacı bildiğimiz çayla karıştırmamak lazım. Zamanın gemicileri yapraklarından çay demledikleri için bu ismi vermişlerdir. çay ağacını bu kadar değerli kılan ise yapraklarından elde edilen uçucu çay ağacı yağıdır. 

Çay Ağacı Yağı Nedir  
Avusturalya kıtasında özgü olan bu yağı diğer yağlardan ayıran en temel özellik uçucu yağ yapısıdır. Genelde bitki tohum yağları, oleik, linoleik gibi yağ asitlerini içerirlerken uçucu yağlar bu asitleri içermezler. Zaten sivilce, mantar, seboreik dermatit gibi durumlarda çay ağacı yağının iyi gelmesini sağlayan durumda tam olarak içerdiği bu uçucu bileşiklerdir.  
Çay Ağacı Yağı İçeriği 
Çay ağacı yağının içeriğinde bulunan maddeler yaklaşık olarak şu şekildedir;
terpinen-4-ol  % 30-45 
γ-terpinen      %10-30 
α-terpinen      %5-10 
1,8-Cineole    %0-15 
α-terpinolene  %1.5-5 
α-terpinol        %1,5-8 
α-pinen            %1-6 
p-simen           %0,5-8  
Çay Ağacı Yağının Faydaları  
Çay ağacı bir çok kişi tarafından, sivilceler, seboreik dermatit, cilt lekeleri, uçuk (herpes simpleks), hpv ( genital mantarlar), ayak mantarı, vb alanlarda kullanılmaktadır. Ancak unutmayınız ki çay ağacı bir ilaç değildir. Bir çok kaynaktan okuduğunuz bilgileri çoğunun yönlendirme amaçlı olduğunu internette yaratılan bilgi kirliliği ve pazarlama hileleri olduğunu unutmayın. Çay ağacı yukarıda sayılı durumlarda etki etmektedir, ancak asla mucizeler yaratamaz. Kaynak: Çay Ağacı Yağı

Seboreik Dermatit Tedavisinde Çay Ağacı Yağı 


Evvela çay ağacı yağının saf kullanılmadığını bilmenizi isterim. Yani çay ağacı yağını alıp saf biçimde seboreik dermatitli bölgeye sürmemelisiniz. Bu yüzden yağı seyrelterek kullanmak gerekiyor. bu konuda araştırma yaparken dermotto losyonu gördüm orada %5 kullanılmış, genelde yabancı kaynaklarda da %3 ile %10 arasında kullanılıyordu. Ben bu dermotto'yu yaklaşık iki sene önce denedim ondan da sonuç alamadım ama sonuç almaya yönelik çabalarım yaptığım karışımı ortaya çıkardı, bu arada dermotto gibi aynı firmanın bir başka ürünü olan pruzon isimli ürünü inceledim o da %5 çinko oksit ve %1 çay ağacı yağı içeriyordu. buradan ulaştığım sonuç çinko oksiti'de %5 kullanılan bir karışım yapmak oldu.

Tabi salt bunlarla yetinmedim, bir çok kaynakta geçen, hindistan cevizi yağı, kükürt, ardıç katranı, neem oil de karışıma ekleyerek ideal karışımımı hazırladım. bunu sonraki yazılarımda detaylıca anlatacağım.

Çay ağacı yağı "Amerika Dermatoloji Akademisi Dergisi" tarafından 2002 de yayınlanan çalışmaya göre mayalara karşı etkili olarak bulunmuştur. Aynı çalışmada çay ağacı yağının %41 oranında seboreik dermatit vakalarında iyileşme sağladığı bulunmuştur. İlerleyen yazılarda seboreik dermatit konusunu daha detaylı inceleyeceğim. Bu yüzden çay ağacı yağı seboreik dermatit yazısını burada bitiriyorum.

Yararlanılan Kaynaklar:

http://www.livestrong.com/article/232258-tea-tree-oil-seborrheic-dermatitis-of-the-scalp/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2888552/
http://teatreeoilsecrets.com/tea-tree-oil-for-seborrheic-dermatitis/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder