20 Mayıs 2015 Çarşamba

Bebeklerde Seboreik Dermatit

Bebeklerde Seboreik Dermatit Neden Olur?


Seboreik dermatit tanı ve tedavisinde gelişimler göstermesine rağmen, nedenlerine yönelik çalışmalar halen sürmekte ve birçok etkenin hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Bunlardan malassezia mantarları en bilinen etkendir. Vücutta bu mantarın değeri yükseldikçe seboreik dermatitte yükselişe geçmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemindeki bazı sorunlar bu hastalığa yol açma kabiliyetine sahiptir.

Mevsimsel etkiler, çevresel faktörler, ortam ısısı ve nem gibi kontrol edilemeyen değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları, atopi, seboreik dermatit dışındaki hastalıklar için alınan bazı ilaçlar, nörolojik durumlar, vasküler değişiklikler, alkol alımı, metabolik değişiklikler, yorgunluk ve stres ve biotin eksikliği seboreik dermatiti alevlendirebilir.

Seboreik dermatit  genel olarak akut  Seboreik dermatit ve kronik  Seboreik dermatit  tipi olarak iki tipten oluşur. Akut  seboreik dermatit belirtileri ve kronik  seboreik dermatit  belirtileri genelde  farklılık gösterir. Akut Seboreik dermatit bir ila altı haftadan kısa sürerken, kronik seboreik dermatit tipi altı haftadan daha uzun sürer. Akut seboreik dermatit nedenleri ve kronik seboreik dermatit nedenleri genelde farklılık gösterdiği gibi tedavileri de birbirinden farklı şekilde gerçekleşir. Bundan dolayı hastalığın tipinin araştırılması ve buna göre çözümler üretilmesi gerekir.

Bebeklerde Seboreik Dermatit


Bebeklerdeki saçlı derideki mercimek büyüklüğündeki sarı kepekli seboreik dermatit lezyonlarının halk arasında bilinen adı “konak”tır. Zaman zaman kaşıntı da tabloya eşlik eder. Özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen Seboreik dermatit  tanısı koymak oldukça zordur.

Bebeklerde yağlı egzama erişkinler kadar sıktır ancak bebeklerin avantajı tedavi yapılmasa dahi büyük çoğunluğu kendiliğinden düzelir. Tedavisi erişkinlerinkinden farksızdır ancak bebeklerde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu vardır. Kortizonlu merhemler bebekte cushing sendromu denilen ve deriden emilen kortizondan dolayı oluşan ciddi bir hastalığa sebep olabilmektedir.

Bebeklerde Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir


Seboreik dermatit bulguları ve  belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin gibi farklı yaş gruplarında ayırıcı özelliklere sahip olarak ortaya çıkar. En sık görülen   seboreik dermatit  belirtileri ve bulguları  arasında  birçok neden sayılabilir. 

Sebore ve seboreik dermatit birbirinden ayrıdır. Seborede kepeklenme, saçlı deride kırmızılık oluşturmadan gelişen bir durumdur.  Sebore derinin aşırı yağ salgılamasıdır. Özellikle saçlı deri ve yüzde görülür. Kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik dermatit gelişebilir. 

Seboreik dermatitte ise kızarıklık olabilir ve sarımsı pullanma vardır. Seboreik dermatit  olan  bireylerde bu belirtilerin biri yada bir çoğu bulunabilir. Seboreik dermatit   belirtiler kişiden kişiye göre farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir.  Seboreik dermatit  olanlarda uygun bir tedavi ile bu belirti  ve  bulgularda belirgin düzelme görülür.

Bebeklerde Seboreik Dermatit Tedavisi


Bebekleri uygun şampuanlarla nazikçe şampuanlamak seboreik dermatiti tedavi etmek için faydalıdır. Hafif kortizon içeren krem veya losyonlar, ketakanazol veya ciclopiroks adlı mantar ilaçlarını içeren kremler kullanılabilir. Erişkin hastalar medikal şampuanlar ve daha güçlü kortizonlu kremlerle tedavi edilir. 

Katran, zink piritione, selenyum sülfit, ketakanazol ve/veya salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler kullanılabilir. Güçlü ilaçların yoğun kullanımı yan etkilere yol açabildiğinden doktorların tavsiyelerine uyulmalıdır.

Konumuzla alakalı olarak "Seboreik Dermatit Şampuan " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak iyi okumalar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder