15 Eylül 2015 Salı

Atopik Dermatit



Atopik Dermatit Nedir?

Atopik dermatit Roma İmparatorluğunda imparatorluk ailesinde görülmesiyle ilk olarak literatüre Romalı tarihçi Suretonius tarafından dâhil edilmiştir. Tarihçi bu hastalığı rahatsız edici derecede kaşıntılı ve kronik bir deri rahatsızlığı olarak anlatmıştır. Seboreik dermatitte olduğu gibi atopik dermatitte de insanların tüm yaşantısını kapsayacak tek bir türü olmadığından, çeşitli dönemlere tasnif edilerek anlatılır. 

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür



Seboreik Dermatitte Yüksek Riskliler


Seboreik dermatit yağ ve ter bezlerinin aşırı salgılamasını sonucu oluşan bir tür deri hastalığıdır. Hastalığın sebebi bilinememekle birlikte, ona yol açan bazı faktörler vardır. Bu etmenlerden etkilenen ya da etkilenme riski taşıyanlarda hastalığın oluşması daha olasıdır. Genel olarak bebeklerde ve yetişkinlerde olmak üzere sınıflandırılır. Bebeklerde yaşamın ilk 3 ayından sonra görülmesi bilinen bir olgudur. Hastalığın bu sürümüne infantil seboreik dermatit denmektedir ve hemen hemen bebeklerin tümünde iki yaşına gelmeden geçer. 

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Bebeklerde Seboreik Dermatit

Bebeklerde Seboreik Dermatit Neden Olur?


Seboreik dermatit tanı ve tedavisinde gelişimler göstermesine rağmen, nedenlerine yönelik çalışmalar halen sürmekte ve birçok etkenin hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Bunlardan malassezia mantarları en bilinen etkendir. Vücutta bu mantarın değeri yükseldikçe seboreik dermatitte yükselişe geçmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemindeki bazı sorunlar bu hastalığa yol açma kabiliyetine sahiptir.

Mevsimsel etkiler, çevresel faktörler, ortam ısısı ve nem gibi kontrol edilemeyen değişiklikleri, beslenme alışkanlıkları, atopi, seboreik dermatit dışındaki hastalıklar için alınan bazı ilaçlar, nörolojik durumlar, vasküler değişiklikler, alkol alımı, metabolik değişiklikler, yorgunluk ve stres ve biotin eksikliği seboreik dermatiti alevlendirebilir.

Seboreik Dermatit Şampuan

Seboreik Dermatit Hastalarının Tercih Etmesi Gereken Şampuanlar

Seboreik dermatit nedeni tam olarak anlaşılamamakla birlikte, Malassezia mabtarı, hormonlar (androjenler), sebum düzeyleri ve bağışıklık sistemi problmeleri gibi faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. İlaçlar, ortam ısısı ve nem gibi iklim değişiklikleri, beslenme biçimleri, atopi, basınç değişiklikleri, nörolojik durumlar, mikroanjiopatik vasküler değişiklikler, alkol alımı, metabolik değişiklikler, yorgunluk ve stres, riboflavin, piridoksin ve biotin eksikliği seboreik dermatiti alevlendirebilir.